שמים לב: כך נדע אם הילד שלנו סובל מחרדה

בשנים האחרונות המודעות לגבי חרדה אצל ילדים עלתה באופן משמעותי, לא מעט בזכות עלייה במודעות של ההורים לגבי ההשפעות של חרדה לא רק בגילאים צעירים אלא גם בגילאים בוגרים יותר. למעשה, חרדה בקרב ילדים היא תופעה נפוצה מאוד המאופיינת במגוון רחב של סימפטומים – החל מתחושת חוסר מסוגלות ובהתאם לכך פיתוח של תלות משמעותיות בהורים, קשיים בהירדמות, בכי מרובה וכן התקפי זעם. בזמן תקופת הקורונה מספר הילדים שאובחנו עם חרדה עלה באופן משמעותי, ועל כן זה הזמן להבין לעומק מהי הפרעת חרדה וכיצד אתם כהורים תוכלו לדעת האם הילד שלכם סובל – וכיצד לסייע לו להתמודד.

מהי הפרעת חרדה?

חשוב להבין כי קיים הבדל בין פחד לבין חרדה. פחד הוא תגובה ביולוגית של הגוף שמופעל כתוצאה מגורם שמסכן או מאיים – כמו למשל חציית כביש. אולם, החרדה היא תחושה שנובעת מתוך הצטברות של גירויים פנימיים, ועל כן מדובר בתופעה רגשית שנעשית בתהליכים של חשיפה ורגש, ופחות מול גירוי ממשי. על כן, כאשר אין סיבה מוצדקת לפחד, מדובר בחרדה. חששות וחרדה עלולים להוביל להימנעות מדברים שאותם ניתן לעשות כפי שמצופה, ועל כן חרדה פוגעת באופן משמעותי באיכות החיים כמו גם ביכולת לתפקד. הסימפטומים של חרדות אצל ילדים מאופיינים במחשבות לא רציונליות לצד סימפטומטיים גופניים כמו קוצר נשימה, הרגשה של דפיקות לב מואצות, נימול בידיים, בחילות וכן צורך דחוף בשירותים. המצבים הללו בהחלט קיימים אצל ילדים, ודורשים התייחסות וטיפול.

סוגי חרדה נפוצים בקרב ילדים

אם אתם כהורים מבחינים בקשיי התנהגות שאינם תואמים את גילו של הילד (כמו למשל סירוב ללכת לבית הספר או מפגש עם חברים) נדרש לבחון את הפגיעה בתפקוד, ועד כמה הילד חש במצוקה באמצעות אבחון מקצועי המתבצע על ידי פסיכולוג ילדים. בנוסף, בחלק מהמקרים הצוות החינוכי של הילד יעדכן אתכם בקשר למצבו הרגשי של הילד, ועל כן אין לבטל את הצוות החינוכי אלא לפעול יחדיו מתוך מטרה ליצור תוכנית טיפול המותאמת לסוג החרדה. בהקשר זה, להלן מספר סוגים של חרדות נפוצות בקרב ילדים:

חרדה חברתית

חרדה חברתית היא חרדה מוכרת מאוד בקרב ילדים והיא מאופיינת בחשש או דאגה מוגזמת ממצבים חברתיים או ביצוע של פעולות מסוימות באופן פומבי. הסימפטומטיים של חרדה מהסוג הזה כוללים בין היתר הזעה, הסמקה, דפיקות לב מואצות ועוד. וחרדה זו עומדת בניגוד לצרכים הבסיסיים של ילדים לאינטראקציה חברתית, היא גורמת לסבל רגשי ובהתאם לכך גם עלולה להחמיר עד לכדי ניתוק מוחלט ממעגלים חברתיים, גם בגילאים בוגרים.

חרדה ממוות

חרדה המתרחשת על רקע של פחד מפני מוות או אובדן של אחד מבני המשפחה היא חרדה שמתרחשת לרוב על רקע של חשיפה לאירוע טראומתי. החרדה הזו מאופיינת בקושי להירדם, סיוטים, מחשבות אודות מוות וכן שאלות רבות בנושא של המוות הן במסגרת המשפחתית והן במסגרת החינוכית.

שמים לב: כך נדע אם הילד שלנו סובל מחרדה

חרדה התפתחותית

חרדה נפוצה בקרב ילדים היא חרדה התפתחותית המאופיינת בפחד ממשי כלפי דמויות מצוירות מפחידות, גנבים, מפלצות או כל אובייקט שעשוי לעורר תחושה של איום על שלומו וביטחונו של הילד ועל כן הוא יתקשה להירדם או יחוש בסכנה מתמדת.

כיצד מטפלים בחרדות אצל ילדים?

טיפול בחרדה אצל ילדים התקדם מאוד וכיום ניתן לספק לילדים מעטפת רגשית תומכת המתבצעת באמצעות פסיכולוג ילדים לצד מטפלים מקצועיים המתמחים בטיפול CBT. מדובר באחד הטיפולים האפקטיביים ביותר לטיפול במבוגרים כמו גם בילדים המאובחנים עם חרדה, וזאת בשל היותו טיפול ממוקד המתבצע באמצעות שינוי של חשיבה והתנהגות באמצעות חשיפה הדרגתית למוקד שמעורר את החרדה, מתוך מטרה לשלוט על החרדה ולא לתת לה להשתלט על החיים. כאשר הטיפול מתבצע בגילאים צעירים שיעור ההצלחה שלו גבוה מאוד ועל כן הוא מהווה דרך מצוינת להתמודדות לצד יצירת מעטפת הורית תומכת המאפשרת לילד להרגיש בטוח גם מבחינת היכולת לדברר את התחושות שלו אבל גם מתוך הבנה כי באמצעות נוכחו הורית חזקה ניתן להתגבר על החרדה – ואף להעלים אותה.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

 

נגישות