הילד הולך מתוך שינה? כל מה שהורה צריך לדעת על סהרוריות אצל ילדים

סהרוריות אצל ילדים היא תופעה מוכרת שמתרחשת בלא מעט בתים בישראל. למעשה, ע"פ הערכות בין 7%-15% מהילדים בישראל קמים מתוך שינה עמוקה ומתחילים להתהלך בבית, לרוב כאשר הם אינם מודעים לכך. מאחר ומדובר במצב של שינוי הכרתי, רוב הילדים לא יגיבו לבני המשפחה כאשר הם מתחילים ללכת ועל כן במהלך האפיזודה הילד אומנם נמצא במצב של שינה, אך הוא ערני במידה חלקית. אם אתם מבחינים בתופעה הזו אצל הילד שלכם, להלן כל מה שאתם צריכים לדעת.

סהרוריות – כל מה שצריך לדעת

כפי שציינו בתחילת הסקירה, סהרוריות היא תופעה מוכרת ונפוצה מאוד שמתחילה להופיע לרוב בגילאים צעירים ועלולה להמשיך גם בגילאים בוגרים. לרוב, הליכה מתוך שינה קשורה גם בביעותי שינה. מדובר בהפרעות שינה נפוצות מאוד שמתרחשות לרוב בגילאים צעירים, כתוצאה ממרכיב של היסטוריה משפחתית, מחלת חום או טראומה. לרוב, אין מדובר בתופעה שמפריעה לשגרת החיים מאחר וילדים סהרורים חוזרים לשינה ולרוב לא זוכרים כלל כי הם התהלכו מתוך שינה.

זאת ועוד, כהורים רבים חושבים כי סהרוריות כרוכה ב"הליכת ירח" כפי שנראה בסרטים – עיינים עצומות וידיים מושטות קדימה אך בפועל הילדים יכולים לפקוח את עיניהם כמו גם לנוע בצורה חופשית למדי, כולל פעולות כמו למשל פתיחה של מקרר או יציאה מחוץ לדלת הבית. כאשר מדובר בגילאים צעירים, תופעה זו הופכת למסוכנת לשלומם וביטחונם של הילדים מאחר והם עלולים להיפצע או להסתובב בשעות מאוחרות מסביב לבית, כאשר הם אינם מודעים לכך. לכן, אם אתם מבחינים כי הילד שלכם הולך מתוך שינה הדבר הראשון והחשוב ביותר הוא קודם כל להימנע מלנסות להעיר אותו מאחר ותהליך ההתעוררות מתוך מצב כזה עשויה להוביל לבהלה כמו גם לתחושה של בושה. התייעצות עם מומחה שינה המתמחה בילדים היא חשובה מאוד לטובת קבלת ידע מקצועי כמו גם הכוונה, כל זאת מתוך מטרה להתמודד עם ההליכה שעלולה להיות סימפטום לבעיה חמורה יותר, כמו למשל טראומה שאיננה מטופלת.

הילד הולך מתוך שינה? כל מה שהורה צריך לדעת על סהרוריות אצל ילדים

כיצד לסייע לילדים שהולכים מתוך שינה?

ביחס להפרעות שינה אחרות, לסהרוריות אין טיפול נקודתי שיכול להעלים אותה לחלוטין. יחד עם זאת, אפשר ואף רצוי לבצע מספר פעולות הכוללות בין היתר נעילה של דלתות הכניסה לבית, התקנה של סורגים בחלונות, הקפדה על סדר יום קבוע הכולל שעות שינה קבועות ובמידת הצורך גם הימנעות משנת צוהריים ארוכה לצד שמירה על סדר וניקיון. ילדים שהולכים מתוך שינה עלולים למעוד ולהיפצע ולהזדקק לעזרה ראשונה, ועל כן שמירה על סדר באופן קבוע היא חיונית לטובת יצירת סביבה בטוחה לילד.

בנוסף, לחדר השינה של הילדים יש חשיבות עצומה מבחינת איכות השינה ועל כן רצוי ליצור חדר שינה הכולל תנאים אופטימליים לשינה – מזרן איכותי, הרחקה של מכשירים אלקטרוניים כמו טאבלט, טלוויזיה ופלאפונים הניידים וכן שמירה על סדר יום קבוע הכולל השכמה בשעות קבועות, כל זאת מתוך מטרה להרגיל את הגוף של הילד להיכנס למחזור שינה מסודר שיפחית את הסיכוי לסהרוריות.

אם אתם מבחינים כי מעבר לסהרוריות ישנן גם תופעות אחרות כמו למשל ביעותי לילה או קושי בהירדמות, רצוי לתאם תור אצל מרפאת שינה אשר תדע לספק לכם את המענה ההורי כמו גם מענה טיפולי המתבצע במסגרת של מעבדת שינה, כל זאת מתוך מטרה ליצור הקלה ובהתאם לכך גם תוכנית טיפול לטובת התמודדות עם ההפרעה הנפוצה בקרב ילדים, וגם אצל מבוגרים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

 

נגישות