אקנה הורמונלי: גורמים, אבחון ודרכי טיפול יעילות

אקנה הורמונלי הוא מחלת עור נפוצה המשפיעה על אנשים בכל הגילים, אך במיוחד על מבוגרים. בניגוד לאקנה טיפוסי, שנגרם בעיקר על ידי חיידקים ונקבוביות סתומות, אקנה הורמונלי מונע על ידי תנודות בהורמונים שיכולות להוביל להתפרצויות מתמשכות. התפרצויות אלו מופיעות לרוב בפנים התחתונות, בקו הלסת ובצוואר, ויכולות להיות מושפעות מגורמים שונים כמו מחזור חודשי, היריון, מתח ומצבים רפואיים מסוימים. במאמר זה נבין איך אפשר לזהות אותו, וכמובן – איך ניתן לטפל בו.

מהו אקנה הורמונלי?

אקנה הורמונלי הוא סוג של אקנה הנגרם על ידי שינויים ברמות ההורמונים בגוף, ובעיקר ברמות האנדרוגנים. כאשר רמות האנדרוגנים עולות, הם מגרים את בלוטות החלב בעור לייצר יותר שומן, ועודף השומן יכול לחסום את נקבוביות העור ולגרום לפצעונים ולאקנה.

איך הוא נראה?

אקנה הורמונלי מתאפיין בדרך כלל בפצעונים דלקתיים באזור הלסת, הסנטר והצוואר. הוא נפוץ יותר בקרב נשים, במיוחד במהלך תקופות של שינויים הורמונליים. בניגוד לסוגים אחרים של אקנה, הוא נוטה להופיע בגיל מבוגר יותר ולהיות עמיד יותר לטיפולים הרגילים נגד אקנה. בנוסף, הפצעים נוטים להיות עמוקים יותר ודלקתיים יותר בהשוואה לאלו הנפוצים באקנה רגיל.

הגורמים להתפרצות של אקנה הורמונלי

חוסר איזון הורמונלי

הגורם העיקרי לאקנה הורמונלי הוא חוסר איזון ברמות ההורמונים בגוף. עודף של הורמונים אנדרוגניים יכול לגרום לייצור מוגבר של שומן על ידי בלוטות החלב בעור. כתוצאה מכך, הנקבוביות נסתמות ונוצרים פצעונים דלקתיים. מצבים רפואיים מסוימים, כמו תסמונת השחלות הפוליציסטיות, יכולים לגרום לרמות גבוהות של אנדרוגנים ולהוביל להתפרצויות אקנה הורמונלי.

גיל ושינויים הורמונליים

שינויים הורמונליים הקשורים לגיל, כמו גיל ההתבגרות וגיל המעבר, יכולים גם הם לתרום להתפתחות אקנה הורמונלי. במהלך גיל ההתבגרות, רמות ההורמונים עולות באופן טבעי, מה שיכול לגרום לאקנה אצל רבים. נשים עלולות גם לחוות התפרצויות אקנה במהלך המחזור החודשי שלהן, בהיריון או בגיל המעבר, כאשר רמות ההורמונים משתנות.

גורמים נוספים היכולים להשפיע

בנוסף לחוסר איזון הורמונלי, גורמים נוספים עלולים להחמיר את האקנה. לדוגמה, לחץ יכול להשפיע על רמות ההורמונים ולגרום להתפרצויות אקנה. תזונה עשירה במזונות מעובדים, בסוכר ובפחמימות פשוטות עלולה גם היא לתרום לדלקת ולהחמרת האקנה. שימוש במוצרי טיפוח עור לא מתאימים או במוצרים המכילים רכיבים מגרים עלול לגרום לחסימת נקבוביות ולהופעת האקנה.

 

אקנה הורמונלי
סובלים מאקנה? שמרו על שגרת טיפוח מתאימה.

 

דרכי טיפול

קיימות מספר אפשרויות טיפול היכולות לעזור לכם לטפל ולהתמודד עם הפצעונים:

חומצה אזלאית

שימוש סדיר בחומצה אזלאית לפנים יכול לסייע בהפחתת דלקות, בוויסות ייצור השומן ובטיפול בפגמי עור הנובעים מאקנה. שילוב שלה עם טיפולים אחרים עשוי להשיג תוצאות מיטביות בניהול ובהקלה על אקנה הורמונלי.

טיפול תרופתי

הטיפול התרופתי באקנה הורמונלי כולל תרופות מרשם המגיעות בצורה של משחה או קרם. בדרך כלל רופא עור ימליץ על קרמים או על ג'לים מקומיים המכילים רטינואידים, בנזואיל פראוקסיד או אנטיביוטיקות כדי להפחית דלקות ולהילחם בחיידקים הגורמים לאקנה. במקרים מסוימים ייתכן שיידרשו תרופות כמו אנטיביוטיקה או נוגדי אנדרוגנים כדי לטפל בגורמים ההורמונליים של האקנה.

טיפול קוסמטי וטיפולי עור

טיפולים קוסמטיים וטיפולי עור יכולים להשלים את הטיפול התרופתי ולסייע בשיפור מרקם העור ומראהו. טיפולי פילינג כימיים או הקרנת אור כמו IPL או לייזר יכולים לסייע בהפחתת דלקות, בזירוז ההחלמה ובהבהרת כתמים וצלקות שנותרו מפצעי אקנה. טיפולי עור, כמו ניקוי עמוק או טיפולי חמצן, יכולים לסייע בניקוי הנקבוביות ובשיפור הבריאות הכללית של העור.

שינוי באורח חיים ובתזונה

לאורח החיים ולתזונה גם יש השפעה על בריאות העור, שכן הם יכולים לתרום לטיפול באקנה הורמונלי. תזונה מאוזנת ועשירה בפירות, בירקות ובחומצות שומן בריאות יכולה לסייע בהפחתת דלקות ובשיפור המראה הכללי של העור. במצב זה מומלץ גם להגביל צריכת מזונות עשירים בסוכר ומזונות מעובדים. בנוסף, כדאי להבין איך להתמודד עם הלחצים וללמוד טכניקות כמו מדיטציה, תרגילי נשימה או יוגה, וכך גם לשפר את איכות החיים שלכם וגם לסייע באיזון ההורמונים ולהפחית את התפרצויות האקנה.

שמירה על איזון הורמונלי

שמירה על איזון הורמונלי יכולה לעזור לכם להתמודד עם התופעה בטווח הארוך. הינה כמה טיפים:

  • שמרו על שגרת שינה סדירה.
  • נהלו את רמות הלחץ.
  • בצעו פעילות גופנית קבועה.
  • שתו מספיק מים.
  • הגבילו את צריכת האלכוהול והקפאין.
  • התייעצו עם איש מקצוע לגבי בדיקת רמות הורמונים והיבטי בריאות רלוונטיים אחרים.

לסיכום

למרות שאקנה הורמונלי יכול להיות מתסכל ומביך, חשוב לזכור שהוא מצב נפוץ שניתן לטיפול. השתמשו בטיפים ובהסברים שפורטו במאמר זה, וכך תוכלו לזהות את האקנה ההורמונלי ואף לפעול לטיפול בו. הטיפול הנכון יכול לעזור לכם לשפר את מראה העור ולהפחית את ההשפעה של האקנה על הביטחון העצמי ועל איכות החיים שלכם.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות