היפרדות שליה: מה זה אומר – ומה עושים כשהרופא לא מאבחן בזמן?

בעת היריון עשויים לחול מגוון מצבים בעייתיים, ואחד מהם נוגע להיפרדות שלייה. אומנם מדובר בסיטואציה מלחיצה, אך גם בכזו שניתן לעלות עליה בזמן, ועל כן תשומת לב ואבחון מקצועי מאוד חשובים. בעת ההריון העובר מתפתח ובמקביל אליו גם השלייה. השלייה ממוקמת בדופן של הרחם והיא יוצרת מעטפת רכה שממנה יוצא חבל הטבור, כלומר אל השלייה מגיע הן חמצן והן מזון שמועברים ישירות לעובר. עובדה זו הופכת את השלייה לאיבר חיוני עבור התפתחות תקינה של התינוק. מה אם כן עושים כאשר בחינה רפואית לא עולה בזמן על הבעיה? ובכן אם אכן חלה היפרדות שלייה ובמקביל התינוק או האם נפגעו בצורה קשה, בהחלט יש טעם לבדוק האם התרחשה רשלנות רפואית.

חשיבותו של טיפול מקצועי

במצב תקין השלייה נפרדת בסמוך למועד הלידה (לאחר הלידה), אך במקרים יחסית נדירים זה עלול לקרות גם במהלך ההיריון, ולו באופן חלקי. כאשר עולים על כך יש להעניק טיפול רפואי מסייע, אחרת ישנה סכנה שהאם והעובר ייפגעו קשות. פה ראוי לציין שהיפרדות שלייה אינה בהכרח מעידה על סוף ההיריון, אלא שלל מקרים זכו לסוף טוב, בו אם בריאה אוחזת תינוק בריא. עם זאת, כן הכרחי להעניק טיפול הולם וכן יש להיות ערניים לסימנים השונים. אם זה לא קורה, ואם חוסר אבחון של מקרה היפרדות שליה מוביל לפגיעה קשה, יש טעם לפנות לייעוץ מקצועי בדבר רשלנות רפואית.

אלו מצבים מצריכים בדיקה נקודתית?

אלו סימנים מצריכים לעורר סימני אזהרה? ובכן ראשית אם האם עברה חבלה באזור הבטן, מוטב לבדוק שהכול בסדר, ולא להמשיך לסדר היום. כמו כן, אם חווים רעלת הריון, אם לחץ הדם גבוה, אם נמצא שחבל הטבור יחסית קצר, אם האם סובלת מזיהום תוך רחמי, אם חלה ירידת מים מוקדמת, אם האם משתמשת בקוקאין בעת ההריון, אם האם סבלה בהיריון קודם מהתופעה, אם לאם יש נטייה לקרישיות דם גבוהה, או אפילו אם האם עברה בעבר ניתוח קיסרי, הרי שבהחלט יש טעם לבדוק את מצב השלייה באופן תדיר.

היפרדות שליה: מה זה אומר - ומה עושים כשהרופא לא מאבחן בזמן?

חשיבות מעקב רפואי

מעבר למצבי הקיצון שציינו, יש לציין שגם מצבים יותר פשוטים עשויים להעיד על היפרדות שלייה. כך למשל דימום קל והתכווצויות ברחם. ככול שהתסמינים יותר קלים, כך סביר להניח שההיפרדות יותר קלה, אך מנגד גם יותר קשה לעלות על מהות הבעיה, ועל כן ליווי רפואי צריך לקחת זאת בחשבון ולבצע בדיקה. לעיתים כל שצריך לעשות זה רק לבצע מעקב, ולעיתים נדרש טיפול יותר משמעותי. הנקודה היא שאם האם מעידה על תחושה לא נוחה, או אם מופיע אחד מהתסמינים שציינו, על הגוף הרפואי להתייחס לכך ברצינות. אם אין זה קורה, יש עילה להגיש תביעה רפואית.

מחפשים עו"ד? הקפידו על ניסיון רלוונטי

מה אם כן עושים כאשר מתעורר חשד שהתרחשה רשלנות רפואית בגין היפרדות שלייה? ובכן כל שצריך לעשות אלו שני דברים מקבילים: הראשון זה להתחיל לאסוף חומר רפואי רלוונטי. מהו הדבר השני? לפנות לעורך דין שבקיא ברשלנות רפואית ואף שמחזיק בניסיון שנוגע להתרשלות בעת היריון. עם זאת, אם מבקשים לקבל ייצוג אידאלי, מוטב לפנות אל עורך דין שבקיא ברשלנות בגין היפרדות שלייה. לסיכום נציין שרשלנות רפואית נוגעת למצב שבו הגורם הרפואי אינו נהג בהתאם למידת הזהירות הסבירה, וכתוצאה מכך נוצר נזק משמעותי. מכאן שאם חושדים שההתנהלות הרפואית אינה הייתה תקינה, והיא זו שהובילה לאותו נזק משמעותי, מוטב להתחיל לברר, ויפה שעה אחת קודם.

*המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות