רגע לפני מעבר דירה: לא שוכחים להגיש טופס 4

ההגעה לרגע שבו אתם בונים בית מן היסוד או קונים דירה בפרויקט מגורים חדש היא רגע מרגש במיוחד. מצד אחד התהליך עצמו מלווה ברגשות חיוביים רבים, ומצד שני הציפייה להיכנס למתחם המגורים החדש לפעמים עולה על הכול. לאחר שהבנייה מסתיימת ורגע לפני שאתם מקבלים את המפתח המיוחל, מזמינים חברת הובלה ועוברים לבית  החדש, עליכם להגיש טופס 4. מהו טופס 4, מה מטרתו ולמי מגישים אותו? כל התשובות לפניכם.

מהו טופס 4?

טופס 4 מוכר גם כטופס אישור אכלוס, והוא נחשב לסוג של אישור סופי לכל תהליך הבנייה של בית או בניין חדש. כאשר הבנייה מסתיימת, יש להגיש לרשות המקומית בקשה לקבלת טופס 4. לאחר בקשתכם הרשות המקומית שולחת מפקח מטעמה, והוא בודק את המבנה לפני שמחברים אותו לתשתיות ומאשר שהוא אכן מוכן, ראוי ובטוח למגורים, כדי שאתם תוכלו לעבור לגור בו בבטחה.

מי האחראי על הגשת טופס 4?

הגשת טופס 4 מתבצעת על ידי בעל ההיתר. בבית פרטי יהיה זה בעל המקרקעין, ובבניין דירות – היזם או הקבלן. יש לציין שבין אם אתם בעלי ההיתר ובין בעלי ההיתר הם הקבלן או היזם, עליכם לוודא שהבנייה מתבצעת בהתאם להיתר הבנייה, שכן כך תוכלו למנוע כמה שיותר עיכובים ובעיות לא צפויות בעת הגשת טופס 4. אם מהנדס מטעם הרשות המקומית נתן את אישורו לכך שהבניין או המבנה כשיר למגורים, הוא יחובר לתשתיות טלפון, מים, כבלים, חשמל וכדומה, ולאחר תהליך החיבור ניתן יהיה להיכנס סופסוף לבית החדש ולהתחיל לרהט את הסלון, לעצב את חדר הילדים ולאבזר את המטבח. מנגד, אם נמצא שהבנייה לא תואמת את היתר הבנייה לא יתקבל אישור והוועדה לתכנון ובנייה לא תנפיק טופס 4, מה שאומר שהכניסה לבית החדש תתעכב עד שיוסדרו כל הליקויים.

 

 

מה התנאים לקבלת טופס 4?

טופס 4 הוא השלב הסופי בדרך למעבר לבית החדש, והוא מכריז על סיום הבנייה באופן רשמי. קבלתו מעידה על כך שהמבנה מתאים לאכלוס, והשלב הבא בדרך הוא חיבורו לתשתיות. אולם כדי להגיע לרגע המיוחל, עליכם להגיש את כל המסמכים הנדרשים ולעמוד בלא מעט תנאים. הבקשה צריכה לכלול חתימות של עורך הבקשה, בעל ההיתר, המודד והאחראי על הביקורת, ולכלול את המסמכים והאישורים הבאים:

  • בדיקה שמאשרת את התאמת הבנייה להיתר הבנייה.
  • אישור מהנדס על כך שהמבנה ראוי למגורים בהתאם לדרישות החוק.
  • אישור על ביצוע בדיקת בטון לשלד המבנה.
  • תעודה ממכון התקנים המאשרת שהמרחבים המוגנים בבית אטומים.
  • אישור מחברת הגז על תקינותה של מערכת הגז.
  • דו"ח מרחב מוגן ותצהיר מהנדס.
  • אישור מאדריכל על התאמת המבנה להיתר הבנייה מהפן האדריכלי.
  • אישור ממכבי אש על כך שהמבנה עומד בתקני בטיחות באש.
  • בדיקה ואישור קבלן על כך שמערכות הניקוז והאינסטלציה עומדות בתקנים המתאימים.
  • אישור על כך שהמבנים הזמניים שהוקמו בתהליך הבנייה פורקו.
  • מדידת המבנה ומיקומו, ואישור מהמודד שמידות ומיקום הנכס תואמים להיתר.

את האישורים אלו יש להגיש יחד במטרה להוכיח שהמבנה נבנה בהתאם להיתר, ושהוא בטוח וראוי למגורים.

מה קורה כאשר מתגלים ליקויים?

המציאות לא תמיד ורודה ולפעמים יימצאו ליקויים, מה שעשוי לגרום לעיכובים בתהליך ולכך שהוועדה לתכנון ובנייה תחליט לא להנפיק טופס 4 עד שכל הליקויים שנתגלו יתוקנו. כאשר מדובר בליקויי בנייה והדבר מוגדר בהסכם הבנייה, ניתן לדרוש מהקבלן לתקן אותם. כמו כן, תמיד ניתן להתייעץ עם אנשי מקצוע מתאימים כדי להבין מהם הליקויים שבגללם לא נתקבל האישור וכיצד ניתן לתקן אותם בדרך המהירה והיעילה ביותר, כדי לעכב כמה שפחות את המעבר לבית החדש.

לסיכום

טופס 4 הוא השלב הסופי בדרך לדירה או לבית החדש. הגשת הבקשה צריכה להתבצע על ידי בעל היתר הבנייה, ועליה לכלול מגוון אישורים ומסמכים. משך התהליך עשוי לנוע בין שבוע אחד לכמה חודשים, תלוי במידת ההתאמה של המבנה להיתר. התהליך הבירוקרטי עלול להיות מעט מתיש, אבל חשוב לזכור ששלב זה מקנה לכם שקט נפשי ונותן לכם אישור לכך שהבית החדש שלכם בטוח וראוי למגורים, ולכן הוא קריטי במיוחד.

נגישות