חוששים שהילד סובל מדיכאון? כך תגלו

דיכאון בילדים היא מחלה שכיחה ובין המחלות הקשות ביותר בתחום רפואת הילדים. למעשה, דיכאון היא מחלה ממושכת שלה נטייה להמשיך גם להמשיך במהלך הילדות והבגרות. הסימפטיים העיקריים של דיכאון בקרב ילדים הם: עצבות, בכי, ייאוש, ביטחון עצמי ירוד, בעיות קשב וריכוז, פגיעה עצמית ובמקרים רבים גם מחשבות אובדניות. הסיבות להופעה של דיכאון אצל ילדים הן רחבות וכוללות בין היתר מרכיב גנטי, אובדן בגיל צעיר של אחד ההורים או אדם קרוב, בעיות משפחתיות הכוללות למשל גירושין לצד מרכיבים אישיותיים. אם הילד למשל מפגין רמת ביקורתיות גבוהה כלפי עצמו וכל הסביבה כמו גם שואף לפרפקציוניזם, הסיכוי להופעה של דיכאון עולה. זאת ועוד, המרכיבים החברתיים משפיעים גם הם על הופעה של דיכאון. ילדים שסובלים מבריונות בבית הספר או מבידוד חברתי עלולים לפתח דיכאון, ולכן כהורים אם אתם חוששים שהילד שלכם סובל, יש מה לעשות בעניין.

דיכאון אצל ילדים – במה הוא מתבטא וכיצד אפשר לסייע?

כאמור, דיכאון אצל ילדים נחשבת לתופעה שכיחה מאוד, כאשר מחקרים עדכניים מעריכים ש2.5% מכלל הילדים סובלים מדיכאון. בגיל ההתבגרות האחוזים של הדיכאון עולים ל 8%, כאשר נערות נוטות לסבול יותר מדיכאון מאשר נערים. לכן יש חשיבות עצומה ל כדאי להכיר בחוויה הרגשית של הילדים ולא לנסות למנוע מהם לחוות את התחושות הקשות. אנו חיים בחברה שמקדשת את התפקוד הנורמטיבי ועל כן קל לפספס אצל ילדים מצוקה רגשית, בייחוד בשל העובדה כי ילדים מתחת לגיל 10 אינם יודעים לציין ולעכל את הרגשות אותם הם חווים כלפי עצמם, ובוודאי להסביר אותם. הסימנים שצריכים להדליק נורה אדומה בנוגע לדיכאון כוללים קודם כל שינוי התנהגותי. אם הילד מתחיל להסתגר או מסרב ללכת לבית הספר צריך לעורר שאלה האם ישנה מצוקה רגשית ולא ניסיון לקבלת תשומת לב. בנוסף, ישנם משפטים בעלי אספקט רגשי הכוללים "נמאס לי" "לא בא לי" "לא אכפת לכם ממני" "לאף אחד לא משנה מה קורה איתי" הם משפטים שמעידים על מצוקה שבה נדרש לטפל, וזאת מתוך מטרה ליצור מעטפת אוהדת וחמה שתאפשר לילד להתמודד עם הדיכאון ובהתאם לכך ליצור איכות חיים משופרת. חשוב לציין בהקשר זה כי כאשר דיכאון אינו מטופל הוא מחמיר ברבות השנים ומשפיע באופן משמעותי על היכולת של הילד לממש את עצמו ואת הפוטנציאל שלו. על כן, פנייה לאבחון מקצועי המתבצע ע"י פסיכולוג ילדים מומחה הוא חיוני לטובת יצירת תוכנית טיפול פרטנית.

חוששים שהילד סובל מדיכאון? כך תגלו

כיצד מטפלים בדיכאון אצל ילדים?

אם עד לפני מספר שנים הטיפול המקובל לטיפול בדיכאון אצל ילדים היה טיפול פסיכולוגי, כיום ישנם מגוון רחב של טיפולים רגשיים שנמצאו כבעלי רמת אפקטיביות גבוהה ביותר, כמו למשל טיפול CBT. טיפול זה מתמקד בשינוי דפוסי החשיבה וההתנהגות של הילד, תוך זיהוי של מקור החרדה באמצעות חשיפה וכן כלים נוספים שיאפשרו לילד לראות את חצי הכוס המלאה כמו גם להשיב לילד את היכולת לתפקד בצורה נורמטיבית, גם במסגרת הלימודים אבל גם במסגרת חיי החברה והמשפחה. טיפול נוסף שנחשב לטיפול מתקדם מאוד בדיכאון הוא טיפול ACT אשר פותח בתחילת שנות ה 90 ומתמקד בקבלה ומחויבות לטובת יצירת גמישות מחשבתית וכן יכולת לאמץ את הטכניקה של מיינדפולנס (קשיבות) לטובת יצירת מגע עם הרגע הנוכחי, במקום מחשבות מטרידות שגורמות לדיכאון אצל הילד. טיפולים אלו מתבצעים ע"י מטפלים מקצועיים ומוסמכים אשר עברו הכשרה בתחום, כל זאת מתוך מטרה לסייע לילדים להתמודד עם הדיכאון וליצור מערך תמיכה רגשי. אולם, צריך לזכור כי ההצלחה של הטיפול הפסיכולוגי כמו גם טיפול רגשי מבוססת בין היתר על היכולת שלכם כבני המשפחה לסייע לילד, כחלק ממעטפת תמיכה אוהדת ותומכת.

לסיכום

דיכאון בקרב ילדים היא תופעה נפוצה ונרחבת שמשפיעה על אלפי ילדים בכל רחבי הארץ. אם אתם חושדים כי הילד סובל מדיכאון, חשוב לפנות כבר עכשיו לפסיכולוג ילדים מומלץ וכן לערב את גורמי החינוך מתוך מטרה ליצור תוכנית טיפול שתסייע לו להתמודד עם הקשיים – ובהתאם לכך להתגבר על החרדות והדיכאונות מהן הוא סובל.

*המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות